UDLAND

Come Together – The Hamburg Beatles Experience

Den 17. august 1960 gav Beatles deres allerførste koncert i musikklubben Indra i Hamborg, og her lagde de i de følgende to år grundstenen til deres senere verdens-succes. 60-års jubilæet markeres med en 3-dages Beatles-festival, der har fået navnet “Come Together – The Hamburg Beatles Experience”. Der medvirker 40 internationale bands, som Bambi Kino og Them Beatles, samt kendte kunstnere og tidsvidner i Hamborg, for sammen at hylde the Fab Four. Med over 100 koncerter, bandkonkurrencer, fællessang, læsearrangementer og udstillinger vækkes Beatlemania til live igen de steder på Reeperbahn, hvor Beatles indskrev sig i byens musikhistorie.

“Come Together – The Hamburg Beatles Experience”

Over 40 musikgrupper, kunstnere og tidsvidner samles i Hamborg for sammen at fejre musikhistoriens mest succesrige band dér, hvor det hele startede for 60 år siden, nemlig i bydelen St. Pauli. Festivalen indbyder til over 100 arrangementer på 25 forskellige lokaliteter, og festivalgæsterne kan se frem til musikalske oplevelser i særklasse på de originale spillesteder som Indra, Kaiserkeller og den tidligere Top Ten Club (nu Moondoo), hvor Beatles i sin tid lagde grundstenen til deres utrolige karriere.

Udover kendte internationale hyldestkoncerter med bl.a. THEM Beatles fra Liverpool og Bambi Kino (All-Star-band med medlemmer fra Cat Power og Nada Surf fra New York), medvirker bl.a. Flaming Shakers fra Barcelona, de to rockabilly- og merseybeat-bands The Blackjacks og The Shakers fra England, der giver den gas med en meget autentisk rock’n’roll-koncert à la Beatles.

Udstillinger, højtlæsning, foredrag

Herudover ledsages festivalen af et meget bredt program med udstillinger, højtlæsningsarrangementer, foredrag m.v., hvor bl.a. den internationalt kendte Beatles-forfatter Mark Lewisohn og pophistorikeren Julia Sneeringer fra New York sammen med lokale fotografer som Jürgen Vollmer und Günter Zint og tidsvidner som Rosi Sheridan og Mary Dostal giver et spændende indblik i Beatles’ historie og i rock’n’roll-æraen på St. Pauli i tresserne.

Et andet højdepunkt bliver to arrangementer med hhv. forfatteren Frank Goosen, der læser op fra sin nye bog Acht Tage die Woche – Die Beatles und ich og Rolling Stone-forfatteren Maik Brüggemeyer, der læser uddrag fra nogle af sine egne Beatles-tekster.

Syng med på Beatles’ største hits

Festivalens værtinde Stefanie Hempel indbyder til et stort fællessangsarrangement på musikklubben Gruenspan, hvor klubbens gæster sammen med Hamburger Kneipenchor får mulighed for at synge med for fuld hals på nogle af Beatles’ største hits.

Lokale bands hyller Beatles

Nogle af det lokale musiklivs stjerner, som Dokter Renz (Fettes Brot), Bernd Begemann, Dirk Darmstädter og Olli Schulz spiller sammen med bands, der er et helt uundværligt indslag, når det gælder en Beatles-hyldest på St. Pauli, nemlig de legendariske Rattles og det første rene kvinderockband, Liverbirds, der dengang ligeledes satte gang i dansefeberen på Star-Club.
En lidt anden form for musikhyldest kan opleves i musikklubben Molotow, hvor det er de unge bands, der giver deres egen fortolkning af Stones- og Beatles-klassikere: Beatles vs Stones er en decideret bandkonkurrence med indie-bands som Fotos, Gurr, Mint Mind, Jooles og Swutscher.

Stort åbningsshow

Det kunstneriske program får forstærkning af specielle formater som Holy Places, der er en forestilling omkring nogle af de originale Beatles-spillesteder. Den får sin premiere i forbindelse med Come-Together-festivalen.
Startskuddet til festivalen går fredag, den 27. marts, kl. 18, med den helt store Grand Opening på adressen Große Freiheit 36. Udover de faste programpunkter har forskellige overraskelsesgæster meldt deres ankomst.

Stefanie Hempel, musikdirektør og festivalvært: “The Internationale Beatleweek i Liverpool har i over 30 år været et fast indslag hos mange Beatles-fans. Det var på høje tide, at vi fik stablet et lignende arrangement på benene her i Hamborg, hvor Beatles lagde fundamentet til deres enorme succes. I planlægningsfasen lagde vi stor vægt på, at Come Together-festivalen ikke bliver et nostalgisk tilbageblik, men tværtimod viser, hvor aktuel den arv, som Beatles efterlod i Hamborg, stadig er og hvor meget den har sat sit præg på fans såvel som kunstnere her i byen.”

No Hamburg, no Beatles

Efter deres debut i 1960 gav Beatles 300 koncerter i fire forskellige klubber, så mange som i ingen andre byer i verden. I alt blev det til 1200 timer på Hamborgs klubscener. Derfor er Mark Lewisohn, en af de kendteste Beatles-forfattere i verden, også sikker på, at Beatles slet ikke ville have eksisteret uden Hamborg (“No Hamburg, no Beatles”).

John Lennons citatet “I grew up in Liverpool but I came of age in Hamburg” siger heller ikke så lidt om, hvad Hamborg kom til at betyde for Beatles. Bandets til dels mindreårige medlemmer tilbragte i alt to år (med afbrydelser) i hansestaden og lagde her grundstenen til deres senere verdenssucces. De levede og boede spartansk, festede og spillede musik hele natten og i uger ad gangen uden pause på musikklubberne Indra, Kaiserkeller, Top Ten- og Star-Club. Dér, hvor man i dag stadig finder mange kreative musikklubber langs St. Paulis neonbelyste gader, gik The Fab Four dengang rundt blandt rockere, gangstere og prostituerede. Den erfaring og spillerutine, som The Beatles opnåede ved deres Reeperbahn-engagementer, gav pote. Elleve dage efter at de havde forladt Hamborg i 1962, udgav de deres første nummer 1, som straks røg til tops på hitlisterne. Kort tid efter var de kendt i hele verden og udløste en sand Beatlemania-epidemi.

Fakta om Come Together – The Hamburg Beatles Experience

HVOR – Hamburg (Tyskland)

HVORNÅR – 27.-29. marts 2020

Billetter og nærmere informationer om de forskellige arrangementer fås på www.cometogether-experience.com.

One thought on “Come Together – The Hamburg Beatles Experience

  • Neile Brody Sabsay

    Ich habe es genossen, Ihren Artikel zu lesen. Neile Brody Sabsay

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *