Portrætfilm: Én gang øbo, altid øbo

At blive alene og tilbage. At se en verden forandre sig. Hvordan er det?

Masa Pedersen blev født på Færøerne i 1920 og har boet på Ærø siden 1947. Portrætfilmen ”MASA” handler om en af dem, som forblev øbo.

På de danske øer er befolkningen halveret over de seneste 70 år. Masa har boet på Ærø i netop 70 år. ”MASA” er et stykke Danmarkshistorie såvel som en portrætfilm om et gammelt menneske, der som så mange andre, ender livet alene.

”Når man kommer op i årene, så er de fleste mennesker døde og borte, og så bliver man ensom. Det passer mig ikke at bo alene, men sådan blev livet, og det må man jo så tage med. Når vi er nogle stykker, er det nemmere at synge, end når man går alene og tuller rundt,” siger Masa.

Engang fik Masa gæster fra Færøerne, og sammen sang de viserne, hun havde lært at kende som barn. Da hun kom til Ærø, var de små danske øer en mere central del af Danmark. I dag r gennemsnitsalderen meget højere her end andre steder. Ni ud af ti danske øer er tæt på affolkning.

SE HER: Film på DVD

Filmen er skabt af kunstnerduoen Apperaat, der kalder filmen for Masas eget selvportræt og forklarer: ”i en tid med kendisser, vipper og massiv medieeksponering stiller vi en platform til rådighed for udvalgte personligheder, der ikke har prydet forsiderne, og som ofte bliver lidet flatterende omtalt, som “helt almindelige mennesker”.”

”Vi arbejder bevidst med at inddrage ældre-segmentet i mange af vores produktioner. Ældre fylder alt for lidt i mediebilledet og for den sags skyld i det offentlige rum, når man tænker på hvor meget erfaring, viden og livs-klogskab denne aldersgruppe besidder”, siger Apperaat om valget af personer.

Fonden Ensomme Gamles Værn har støttet produktionen af filmen, fordi Masa er et af de ældre mennesker, som de fleste af os ser for lidt til. Ensomhed kan ramme alle, men særligt udsatte er mennesker over 85 år, der har mistet en ægtefælle, bor i plejebolig og er plaget af sygdom og svækkelse.

”Vi vil gerne dokumentere alderdommen og betydningen af at have mennesker at dele livet med, og hvordan det opleves, når ens nære dør. Vi vil i Fonden Ensomme Gamles Værn skabe mulighed for, at alle ældre kan få en meningsfuld alderdom,” siger direktøren i fonden Christine E. Swane.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.