Museet for Samtidskunst: HVAD / Kommunal Dubplate Service

Museet for Samtidskunst markerer 10 års jubilæet for Kommunal Dubplate Service med ny udstilling.

På Nørrebro i København ligger (højst sandsynligt) verdens eneste kommunale pladeskæringsstudie under navnet Kommunal Dubplate Service. Her arbejder kunstner og musiker Hari Shankar Kishore, som er en enestående figur på den danske performance- og musikscene. Udover at producere dubplates i samarbejde med studiets brugere, skaber Kishore egne værker under kunstnernavnet HVAD.

Kommunal Dubplate Service har siden 2008 været et knudepunkt for en stor del af den eksperimenterende danske musikscene. I år har Kommunal Dubplate Service og Hari Shankar Kishore 10 års jubilæum, og det markeres på Museet for Samtidskunst med udstillingen HVAD / Kommunal Dubplate Service. Her præsenteres en stor mængde musik, pladecovers, videoværker og performances for første gang for et større publikum.

Om udstillingen HVAD / Kommunal Dubplate Service

Udstillingen HVAD / Kommunal Dubplate Service er både en solopræsentation af Hari Shankar Kishores kunstneriske arbejde og samtidig en opsummering af 10 års arbejde med scenen omkring Kommunal Dubplate Service.Udstillingen består af tre total-installationer; udstillingens første og største rum er en manifestation af den musik, der er skabt i Kommunal Dubplate Service i form af tre lyttestationer. Her kan publikum afspille plader – unikke dubplates skåret af Kishore selv. I museets mørklagte biografrum præsenterer HVAD et nyt videoværk, der blander gamle produktioner med nye optagelser. I udstillingens sidste rum er der installeret en ny version af Kommunal Dubplate Service – Roskilde Dubplate Service. Her kan publikum få skåret deres egen musik på dubplates i samarbejde med Kishore. Når studiet ikke er i brug, fremstår det som en lydinstallation med roterende dubplates.

SE OGSÅ: Køb kunst og malerier

Negativ musik, dubplates i skudsikkert plast og håndbyggede højtalere

Kishore har gennem årene gemt de høvlspåner, der skæres ud af dubplates. Det kalder han negativ musik, da det helt bogstaveligt er den omvendte musik fra rillerne på pladerne. På udstillingen kan man se samlingen af negativ musik fra studiet, som Kishore har placeret i en urne. Museets gæster kan også opleve forskellige dubplates fremstillet af Kishore med mønstre, skraveringer og maling. Nogle af dem er skåret i skudsikkert plast. Med på udstillingen er også et stort dubplate-soundsystem, der består af håndbyggede højtalere.

Performance, nyt album og Roskilde Dubplate Service

Udstillingen inkluderer også en koncertperformance af HVAD på Roskilde Festival; et nyt HVAD-album skabt til udstillingen bestående af individuelt skårne dubplates; og tre Roskilde Dubplate Service-events, hvor museets brugere kan få skåret unikke dubplates med deres egen musik.

Om Hari Shankar Kishore

Hari Shankar Kishore (f. 1978) arbejder i et blandingsfelt af musik, visuel kunst og performance. Han har siden 2008 drevet pladestudiet Kommunal Dubplate Service, der ligger i kulturhuset Støberiet på Nørrebro.

Kishore har DJ’et og skabt musik, siden han var teenager. Under kunstnernavnene Kid Kishore, Albertslund Terrorkorps (med kunstner Halfdan Pisket), Faderhuset (kollektivt projekt), DJ Hvad og HVAD har han siden 2000’erne været en unik skikkelse på den Københavnske undergrundsscene. I 2007 etablerede Kishore kollektivet og pladeselskabet Syk Nok, der blandt andet involverede kunstnere og musikere som Halfdan Pisket, Lisbent, Teppop, Otpie, Why Be, Goodiepal og Kidd. HVADs musikalske udtryk fusionerer dyster elektronisk musik (techno, mash-up, gabba, ambient og dronemusik) med inspiration og instrumenter fra klassisk nordindisk musik.

Fakta om udstillingen HVAD / Kommunal Dubplate Service

HVOR: Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, 4000 Roskilde

HVORNÅR: 3. maj – 9. september 2018

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.