Björck & Rantzau. Together we get somewhere

I efteråret 2013 fik kunstneren Jacob Rantzau (f. 1973) helt ekstraordinært lov til at arbejde i det fredede Krøyers atelier i Skagens Museums have. Rantzau fik lov til at låne atelieret, fordi han var i gang med at arbejde på to større værker med titlen Together we get somewhere. I tilblivelsesprocessen studerede Rantzau værket Båden sættes i søen. Skagen fra 1884 af den svenske skagensmaler Oscar Björck (1860-1929). Værket tilhører Skagens Kunstmuseer og hænger på Skagens Museum.

Der er mere end 130 år mellem Björcks og Rantzaus værker. Udover fra den tidslige afstand er der også stor forskel på det betydningsmæssige indhold af deres værker. Det meningsfulde (sam)arbejde, som Björck skildrer i sit maleri, hvor fire fiskere hjælper hinanden med at få båden i søen, er i Rantzaus dobbeltværk forvandlet til håbløst sisyfosarbejde – båden rokker sig ikke ud af stedet, selv om de to personer ror og ror, og i det andet værk får de aldrig skovlet vandet væk.

Selv om Rantzaus værker henter inspiration i Björcks værk har de to kunstneres værker ikke tidligere været udstillet sammen, men det bliver de nu i udstillingen Björck & Rantzau. Together we get somewhere. Her vises Björcks maleri sammen med Rantzaus to værker Together we get somewhere. Desuden udstilles ca. 60 skitser og forarbejder til Rantzaus to værker, der tillader publikum at følge Rantzaus proces.

Udstillingen vises i Østre og Vestre rum i Plesnerbygningen.

SE HER: Kunst, malerier og plakater

Om kunstneren Jacob Rantzau

Jacob Rantzau bor og arbejder i Kattrup mellem Horsens og Skanderborg. Hans kunstneriske forbilleder er bl.a. den hollandske kunstner Rembrandt (1606-69), den engelske maler Lucian Freud (1922-2011) og norske maler Odd Nerdrum (f. 1944). I sine malerier kredser Rantzau altid på en eller anden måde om menneskefiguren, og maleriernes baggrunde er ofte mørke og uigennemtrængelige. De senere år har han dog udviklet en lysere og mere blå palet, bl.a. inspireret af friluftsmaleriet og nogle af skagensmalerne.

Fakta om Björck & Rantzau. Together we get somewhere

HVOR: Skagens Museum, Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

HVORNÅR: 2. juni – 29. december 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.